Een onverwachte ontmoeting in Essaouira: het verhaal van Mina en haar veganistische restaurant. Onze fotoreis door Zuid-Marokko was een bijzondere ervaring. Niet alleen vanwege de betoverende landschappen, de magische woestijnkleuren en de rijke cultuur, maar ook door de unieke ontmoetingen onderweg. Eén van die ontmoetingen heeft een diepe indruk op mij achtergelaten — en ik wil dit verhaal graag met jullie delen.
Haar naam was Mina.
Nieuwsgierig naar haar verhaal vroeg ik hoe zij op het idee kwam om een veganistisch restaurant te beginnen in Essaouira. Wat volgde was een eerlijk en ontroerend verhaal.
Mina was huisvrouw en had twee kinderen waar ze voor zorgde. Haar man was restauranteigenaar en kookte in hun kleine etablissement voor klanten. Na het overlijden van haar man bleef Mina achter met de twee kinderen: een jongen van 15 en een meisje van 10, Hala. Een jaar later begon Hala gezondheidsproblemen te krijgen. Ze werd misselijk na elke maaltijd en viel veel af. Mina bezocht verschillende artsen in haar stad, maar vond geen oplossing — totdat ze met haar dochter naar een specialist in Marrakech ging. Daar kwam de diagnose: Hala had een extreme voedselgevoeligheid en kon alleen leven op een plantaardig dieet.
Voor Hala begon Mina veganistisch te koken en haar dochter werd weer beter. Toen dacht zij bij zichzelf: als ik elke dag speciaal kook voor mijn dochter, kan ik dat ook doen voor gasten! Zij begon “Vegan” te koken in hun restaurant. Het kostte even tijd, voordat mensen ontdekten hoe gezond en lekker het veganistische, Marokkaanse eten van Mina was. Maar het restaurant ging heel goed lopen. Zo bracht het aanvankelijke probleem van haar dochter hen vreugde en geld in het laatje. Wat haar nog trotser maakt? Haar initiatief inspireerde ook de andere restauranthouders in de buurt. De eigenaren van de restaurants naast haar besloten zelfs hun menukaart aan te passen en de naam van hun restaurant uit te breiden met “Vegetarisch” of “Vegan”. Mina’s kleine restaurant bleek niet alleen een succesverhaal voor haar gezin, maar ook een inspiratie voor de hele buurt. Met een warme lach sloot ze haar verhaal af: “Ik begon dit voor mijn dochter, maar nu kook ik elke dag voor mensen uit de hele wereld.” Voor mij als reisorganisator was dit meer dan een toevallige lunchpauze. Het herinnerde me eraan hoe krachtig reizen kan zijn. Niet alleen om landschappen te bewonderen, maar vooral om mensen te ontmoeten die je hart raken. Mina’s verhaal is er één van veerkracht, liefde en doorzettingsvermogen — precies wat Marokko zo bijzonder maakt.
Wil jij ook Marokko ontdekken, proeven en beleven op een authentieke manier? Ga dan met ons mee op reis. Wie weet welke verhalen jij onderweg zult tegenkomen.
Itinerary
Most of the country, including all coastal areas, enjoys a so-called Mediterranean climate, almost identical to much of California. Summers are hot and dry with a 7-month period of near-constant sunshine generally from April until November.
Day 1 – Arrive in Athens

The most pleasant weather occurs in May-June and September-October. The warmest time of the year starts in mid-July and generally lasts until mid-August, when the annual meltémi winds from the north cool the country. Mid-July to mid-August is the height of summer, and the midday sun tends to get very strong; during this time, most Greeks avoid heavy physical activity outdoors between 1:00 and 5:00 PM. The most pleasant weather occurs in May-June and September-October. The warmest time of the year starts in mid-July and generally lasts until mid-August, when the annual meltémi winds from the north cool the country.
Day 2 – Full Day Athens Tour

Summer evenings tend to be very rewarding. As strong as the sun may get on a summer afternoon, the low levels of atmospheric humidity in most areas of the country prevent the air from trapping much heat, and temperatures tend to dip to very pleasant levels in the evenings. But even during midday, high temperatures actually tend to be quite comfortable as long as the time is not spent doing a lot of walking or other physical activity. Summer evenings tend to be very rewarding. As strong as the sun may get on a summer afternoon, the low levels of atmospheric humidity.
Day 3 – Fly to Corfu

While the Mediterranean climate characterizes most of the country, there are two other climate systems that are present. One is the cool Alpine climate which is found on mountainous areas of the country’s interior, including many high-altitude valleys. Another system is the Continental climate found on the interiors of north-central and northeastern Greece, and gives those areas very cold winters and warm, relatively humid summers. While the Mediterranean climate characterizes most of the country, there are two other climate systems that are present. One is the cool Alpine climate which is found on mountainous areas of the country’s interior.
Day 4 – Fly Back Home
Athens’ Elefthérios Venizélos International Airport located near the Athens suburb of Spáta is the country’s largest, busiest airport and main hub, handling over 15 million passengers annually as of 2006. Other major international airports in terms of passenger traffic are, in order of passengers served per year, Heraklion (Nikos Kazantzákis Int’l), Thessaloniki (Makedonia Int’l), Rhodes (Diagóras), and Corfu (Ioánnis Kapodístrias).
Image Gallery
Video
Important Information
Price Includes
- Round trip airport or train station transfers.
- 4 nights accommodation in aparthotel in London.
- Breakfast daily.
- Day touring as per the itinerary.
Price Excludes
- Round trip airport or train station transfers.
- 4 nights accommodation in aparthotel in London.
- Breakfast daily.
- Day touring as per the itinerary.
Terms & Conditions
Prices are “from”, per person, based on 2 adults and 2 children (under the age of 12) sharing, and include all taxes. Subject to availability. 4 nights’ accommodation in an aparthotel in London. Breakfast daily. Day touring as per the itinerary.